WN

WN (https://www.wn.se/forum/index.php)
-   Off Topic (https://www.wn.se/forum/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nätverkstekniker, finns det någon framtid? (https://www.wn.se/forum/showthread.php?t=1039745)

StateCollapse 2009-12-27 09:37

Nätverkstekniker, finns det någon framtid?
 
Jag har länge varit intressant utav nätverk och främst ip-adresser, varför vet jag inte men så är det bara :)

Under Januari börjar jag i skolan, ska studera upp mina betyg så att jag får högskolekompetens och sedan söka in som Nätverkstekniker på högskolan i min stad. Det jag undrar över är hur framtiden ser ut för Nätverkstekniker, om jag går den här utbildningen, hur stora är mina chanser att få jobb efter utbildningens tid på två år?

http://www.miun.se/Mittuniversitetet...gProgramId=583

Citerar text från länken.

Citat:

.....Du får färdigheter för ett ansvarsfullt och flexibelt arbete med möjligheter att läsa in dig på Cisco-certifieringar som CCNA, CCNP och Trådlösa LAN under utbildningens tid.
Citat:

Utbildningen ger dig möjligheten att arbeta som nätverksspecialist eller nätverksadministratör med uppgift att planera och bygga upp fasta eller trådlösa nätverk. Efter eller under utbildningen har du möjlighet att certifiera dig i Ciscos CCNA, CCNP och Trådlösa LAN. Alla dessa certifieringar är internationellt gångbara. Du kan efter utbildningen välja att studera ytterligare ett år och bygga på till en kandidatexamen i datateknik.
Ni som arbetar inom databranschen, är det något att lägga tid, pengar och energi på att utbilda sig till Nätverkstekniker?

emilv 2009-12-27 10:13

Branschen behöver nätverkstekniker så det är knappast några problem. Lägg gärna ner extratid på ett lära dig lite saker runtomkring nätverksdelen, såsom e-postsystem, backupsystem och webbservrar, så har du en tryggad framtid.

BarateaU 2009-12-27 10:27

Tar du och lär dig nått mer på sidan av så skall du se att de går bättre, typ lär dig windows server, eller sql eller mail osv för att bredda dig och göra dig mer intressant.

Westman 2009-12-27 11:21

Exakt som emilv och BarateaU säger. Vi har precis gått igenom anställningsprocessen för en nätverkstekniker och en viktig fråga var just vad personen kunde mer än nätverk och ciscoprodukter. Svaret på din fråga blir alltså ja, det är en utbildning som efterfrågas.

StateCollapse 2009-12-27 14:18

Om jag får möjligheten att ta Cisco-certifieringar som CCNA, CCNP och Trådlösa LAN ska jag göra det då utan att tveka en sekund?

Jag är väldigt intressant av nätverk, hur det fungerar, hur det är uppbyggt och ip-adresser m.m. Om vi bortser från det som ni har angivet att jag ska försöka läsa mer inom, vad ska man helst kunna mer? Vad ligger lönen på som nyutexaminerad Nätverkstekniker? 22-25 tusen före skatt eller mindre? När man är utbildad Nätverkstekniker, kan man arbeta som IT-tekniker då också? Hur eftertraktad är man efter 2 års utbildning och ingen erfarenhet alls?

Ni kanske inte kan svara på detta, men jag testar i vilket fall som helst. Det står att utbildningen läses på distans under två år och ett fåtal träffar i skolan för att koppla ihop nätverk m.m. Hur mycket läser man hemma under två år? Har man typ 5-10 träffar i skolan under 2 års studier eller hur fungerar det?

Ni får gärna tipsa om bra böcker för windows-server och sånt jag ska läsa på för att ha det "lilla extra" som efterfrågas.

BarateaU 2009-12-27 14:33

Kan vara bra att titta på t.ex.

http://www.addskills.se/Utbildning/IT-tekniker/

och se vilka utbildningar de har, brukar vara rätt relevanta områden, sen tar du nått av dem som du känner kan ligga lite i intresse banan, t.ex. "Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 Database".

Dvs du skall inte gå på utbildningen, men du ser "ämnena" som är rätt heta.

Mickee 2009-12-27 15:02

Ang att ta Cert eller inte så tycker jag absolut du ska satsa på att ta cert i så mycket du kan, Svenska företag brukar inte titta jätte jätte hårt på dessa men ska du söka jobb i utlandet så är detta något som gärna stirras nästan blint på.

StateCollapse 2009-12-27 18:30

Citat:

Ursprungligen postat av BarateaU (Inlägg 20336811)
Kan vara bra att titta på t.ex.

http://www.addskills.se/Utbildning/IT-tekniker/

och se vilka utbildningar de har, brukar vara rätt relevanta områden, sen tar du nått av dem som du känner kan ligga lite i intresse banan, t.ex. "Maintaining a Microsoft SQL Server 2008 Database".

Dvs du skall inte gå på utbildningen, men du ser "ämnena" som är rätt heta.

Jag ska gå på Mittuniversitetet i Sundsvall är det planerat. Det som jag tänkte göra efter utbildningen är att läsa "fristående kurser" som det heter inom data. Sen vad det blir vet jag inte.

Funderar på att kika lite på detta och se vad som är intressant. Bara det att allting är jag intresserad av som finns nedskrivet på listan. Speciellt Datateknik GR (A), där finns väldigt många kurser just inom nätverk, server m.m.
http://www.miun.se/Mittuniversitetet...alogAmneId=297

Vad ligger lönen på för en nätverkstekniker före skatt?

KristianE 2009-12-27 18:31

Jag håller med, internationellt är ofta cert A och O. Väljer du
att köra eget är certifikat ett stort plus och kan ofta motivera
en högre timtaxa.

Och som andra sagt - du måste lära dig mer än vad som bara
ingår i din läroplan. Du måste vara hungrig och ta reda på vad
som gäller och vad som är hett. Virtualisering har t.ex. använts
seriöst i företag i 3-4 år och ändå är det först nu i januari som
första KY-utbildningen som ens är fokuserad på virtualisering
drar igång.

Vad jag vill ha fram är att IT-skolor och IT-läroplaner ofta ligger
långt efter i utvecklingen. Därför satsar många av dem på att
ge dig en bred grund där du sedan själv får fokusera på områden.

StateCollapse 2009-12-27 18:40

Citat:

Ursprungligen postat av KristianE (Inlägg 20336825)
Väljer du att köra eget är certifikat ett stort plus och kan ofta motivera en högre timtaxa.

Egen verksamhet? Vad kan man driva för verksamhet på egen basis om man är utbildad nätverkstekniker?


Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 08:17.

Programvara från: vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Svensk översättning av: Anders Pettersson