Om du bjuder din personal på lunch så ska dessa belopp tas upp som förmånsvärden dvs om du bjuder alla anställda på Lunch så ska du dels ange förmånsvärdet 76 kr som förmånsvärde och det innebär att den anställdes skatt ska beräknas som 20000+76 dvs 20076 kr och skatten som ska betalas är det som står i skattetabellen för 20076 kr. men du ska redovisa förmånsvärdet separat.
Skattetabell 32:
http://www.skatteverket.se/privat/sk...8b0800019.html
Lönebesked utan förmånsvärde:
Bruttolön: 20 000 kr
Förmånsvärde (0 dgr*76 kr): 0 kr
Prelskatt ber på 20 000 kr: 4484 kr
Arbetsgivaravgift (31,42% på 20 000 kr): 6284 kr
Att utbetala: 15516 kr
Lunchkostnad för anställd: -1596
Netto efter lunchkostnad: 13920
Lönebesked med förmånsvärde:
Bruttolön: 20 000 kr
Förmånsvärde (21 dgr*76 kr): 1596 kr
Prelskatt ber på 21 596 kr: 4834 kr
Arbetsgivaravgift (31,42% på 21596 kr): 6785 kr
Att utbetala: 15 166 kr
Lunchkostnad för anställd: -0 kr
Netto efter lunchkostnad:
15 166 kr
Lönebesked utan förmånsvärde med högre lön:
Bruttolön: 21 596 kr
Förmånsvärde (0 dgr*76 kr): 0 kr
Prelskatt ber på 21596 kr: 4834 kr
Arbetsgivaravgift (31,42% på 21 596 kr): 6785 kr
Att utbetala: 16 762 kr
Lunchkostnad för anställd: -1596 kr
Netto efter lunchkostnad:
15 166 kr
Skillnad i nettolön för den anställde: -350 kr
Skillnad i lunchkostnad: -1 596 kr
Nettovärde för den anställde (1596-350): +1246 kr
Skillnad i kostnad för arbetsgivaravgifter: +501 kr
Skillnad i lunchkostnad: +1 596 kr
Nettokostnad för arbetsgivaren (1596+501): 2097 kr
Skillnaden mellan att ge förmånsvärde som fri lunch eller att höja lönen är mao 0 kr i absoluta värden men blir egentligen dyrare med högre lön eftersom förmånsvärdet räknas som bruttolön, men om man ska betala ut samam summa så den anställde kan handla själv för skattade pengar så måste en högre summa betalas ut, fölaktligen blir det dyrare att betala ut kontant lön än att ge en förmån, om jag inte tänkt fel nu i tröttmössan.
Du kan bjuda din personal på helt fri kost och då ska 190 kr tas upp som förmånsvärde per dag, detta har inget med övernattning eller inte att göra.
Är din anställd på annan ort (minst 5 mil från huvudarbetsstället) så kan du använda traktamente (med övernattning) eller dagtraktamente (kräver ej övernatttning men att man åker hemifrån före en viss tid p åmorgonen eller kommer hem senare än en viss tid) eller att denne går "på räkning" dvs redovisar alla kvitton som ditt förtag då återbetalar till den anställde, eller om den anställde använder företagskortet.
För traktamente finns det ett maxbelopp beroende på vilket land man vistas i, men "på räkning" saknar maxbelopp. Varken traktamente (upp till maxbeloppet) eller "på räkning" ska tas upp som förmånsvärde och företaghet slipper betala löneskatter på dessa belopp, de är inte heller skattepliktiga för "den anställde". "På räkning" kan man ta alla normala levnadsomkostnader som mat, och lite annat smått och gått som man behöver köpa på vistelseorten.
Helt Traktamente inom sverige är 210 kr/dygn
Halv (dagtraktamente) är 105 kr /dag
För intern eller extern representation får man dra av 90 kr/person och tillfälle (sprit är avdragsgillt). Om middagen kostar 150 kr så blir 60 kr skattepliktigt som förmånsvärde.
Med intern representation räknas när man bjuder personal på företagsmiddag eller dyligt.
De avdragsgilla beloppen är exklusive moms. De icke avdragsgilla beloppen räknas INKLUSIVE moms dvs man får normalt inte dra av momsen på icke avdraggill representation.