Klarade millennium-buggen
|
|
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
|
|
Klarade millennium-buggen
Reg.datum: Aug 2005
Inlägg: 5 166
|
Det finns tre grundläggande prissättningsstrategier:
Värdebaserad prissättning
När man är helt ensam om en produkt/tjänst som det finns efterfrågan på så kan man försöka beräkna det värde som kunden får ut av att använda produkten/tjänsten.
Detta är en vanlig metod när man säljer skräddarsydda lösningar till företag. Då kan man se till om kunden har en löpande kostnad på 20 Mkr per år (ex hyra fast telelina av TeliaSonera), kan man då erbjuda en lösning som gör samma jobb men man kan då erbjuda ett pris på 15 Mkr per år så sparar kunden 5 Mkr per år och du har nästan säkert en affär med den kunden.
Sen att denna lösning bestod i att du satte upp en PC på två platser med en internet koppling emellan och din totala kostnad består i 30 000 kr har inget med saken att göra. Kunden kommer att bli skitglad och nöjd ändå.
Värdebaserad prissättning är oftast att föredra då leverantören kan få ut ett betydligt bättre pris och därmed betydligt högre marginaler än för andra prissättningsstrategier.
Marknadsprissättning
När man har många eller viktiga konkurenter och man säljer en produkt som likväl säljs av andra som kunden känner till. Så ska man försöka att lägga priset så högt som möjligt men ständigt ha koll på hur konkurenternas prisbild ser ut. Typexempel är när man säljer möbler i från butik i en stad med flera möbelhandlare.
Kostnadsbaserad prissättning
I denna strategi utgår man från leverantörens självkostnad och gör ett påslag rakt upp och ner, enkelt att beräkna med sällan särskilt lönsamt. Många har missuppfattningen att det är så här man ska sätta priset, inget kan vara mer fel.
Det finns givetvis fler strategier men dessa är i huvudsak de viktigaste grunderna som man kommer långt med. I huvudsak finns det varianer och kombinationer/anpassningar av dessa grundläggande metoder.
Senast redigerad av Conny Westh den 2011-04-16 klockan 14:45
|